OBU deltok med to representanter på Fjordredningskonferansen 2024, som ble avholdt 12. juni 2024. Årets konferanse var flyttet fra Oslofjordmuseet i Vollen til Sentralen i Oslo.
Det var flere interessante innlegg på konferansen, som hadde fire fokusområder:
Jordbruk, avløp, strandsone (NMF og friluftsliv) og fiskeri.
Alle vet at Oslofjorden har problemer, og alle vet hvem som er verstingen i klassen – de nevnte fokusområdene i nevnte rekkefølge.
OBU merker seg her at fritidsbåtene ikke er nevnt som et av fokusområdene!
Nyere forskning viser jo også at fritidsbåtenes «fotavtrykk» i Oslofjorden er svært begrenset, og tilnærmet ikke målbart.
Allikevel mener våre politikkere at det er båtfolket som skal redde fjorden, når det fom. 01.07.24 har kommet med et forbud mot å tømme septiktanken i hele Oslofjorden.
OBU er i utgangspunktet positive til alle tiltak som kan bedre forholdene i fjorden vi ønsker å bruke til fritid, sport og rekreasjon, men det må da være mulig selv for en politiker å se at rekkefølgen her er feil, og at det må gis en mulighet til å etterkomme loven før den trer i kraft!
Aktuell statsråd, som glimret med sitt fravær på konferansen, har uttalt at båtfolket får klare seg med de tømmestasjonene som er. Det sier jo litt om hva politikerne forstår!
OBU har tidligere tatt til orde for, både i form av høringsuttalelser til Stortinget og i møte med politikere, at det bør opprettes en statlig økonomisk støtteordning til foreninger som ønsker å investere i miljøtiltak, som f.eks. tømmestasjoner for septik.
Et av innleggene på konferansen støttet OBU`s syn i denne saken, med å snakke om hvilke muligheter det kan ligge i å bruke økonomiske stimuli for å oppnå en ønsket adferd eller ønsket resultat. Vi håper noen av de tilstedeværende politikerne merket seg innlegget.
I den påfølgende politikerdebatten skinner det tydelig igjennom – det er partipisken som råder, og det offentlige selv som er problemet. Alle mener det må gjøres noe, men kan ikke enes om en vei å gå.
I mellomtiden blir det symbolpolitikk ved å vedta et forbud som ingen kan følge opp eller kontrollere, mens det rundhåndet gis dispensasjoner og tillatelser til utslipp av både nitrogen og kloakk til Oslofjorden. Eksempelvis får Sarpsborg kommune tillatelse til et utslipp av urenset kloakk i Glomma over 7 uker pga. vedlikehold. For ordens skyld – det vil ta hele Oslofjordens fritidsbåtflåte 14,5 år å slippe ut tilsvarende mengde. Det opplyses i søknaden at forurensingen fra utslippet ikke vil være målbar pga. fortynningsgraden av vannføringen i Glomma.
Kysttorsken er borte! Hvorfor? En av årsakene er kanskje dette: Fra fiskerihold opplyses det at det landes 3-5 tonn torsk pr. år som bifangst til Fjordfisk AS. På våtmarksområdene på Øra, Fredrikstad lever en koloni på ca. 5000 skarv. Denne kolonien spiser ca. 2 tonn fisk pr. dag!