Sjøfartsdirektoratet har fått i oppdrag fra Klima- og miljøverndepartementet å utarbeide et forskriftsforslag om forbud mot utslipp av kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden. Forslaget er nå sendt på høring.
Oslofjorden Båteierunion har sendt følgende høringsuttalelse til forslaget:
Sjøfartsdirektoratet
Høringsuttalelse vedr. forskrift om forbud mot utslipp av kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden
Oslofjorden Båteierunion (OBU) er en paraplyorganisasjon for frivillige båtforeninger i Oslofjorden. Vi representerer over 40 båtforeninger og ca. 10.000 båteiere i Oslofjorden.
OBU er på et generelt grunnlag positive til alle tiltak som kan være positive for miljøet i havet og Oslofjorden spesielt. Vi har i flere år drevet påvirkning av politikere og beslutningstakere vedr. miljøet og Oslofjordens verdi når det gjelder bruk til fritid, sport og rekreasjon.
OBU erfarer at båteierne er genuint interessert i å ivareta, og forbedre den nåværende tilstanden i Oslofjorden.
Vi har bla. deltatt på 2 Fjordredningskonferanser, som har vært holdt i Oslofjordmuseet i Vollen. Der har fagpersoner sagt klart ifra til politiske krefter: slutt å prat, gjør noe! Dere vet hva som skal til! De største synderne er jordbruket og kommunale renseanlegg som ikke har tilstrekkelig rensegrad og kapasitet.
Flere undersøkelser har kommet til at fritidsbåtene har langt mindre innvirkning på miljøet enn tidligere antatt. Driftstimene på båter av alle kategorier er også langt lavere enn tidligere antatt.
Gjennomsnittlig benyttes norske båter 21 timer pr. år. Dette betyr at båtene ligger stille og til kai i all vesentlig grad.
En fireårig svensk studie fra havner i tre forskjellige geografiske områder, viser at båter som ligger i ro ikke har negativ påvirkning av miljøet i sjøen. Faktisk viser det seg at regnvann hadde betydelig større forurensingsgrad på alle de tre områdene enn det som kom fra båtene!
Som tidligere nevnt, er OBU generelt positive til miljøfremmende tiltak. Våre medlemsforeninger er ideelle, ikke fortjenestebaserte foreninger drevet på dugnadsbasis. Vi vil selvfølgelig bidra, men det er viktig at ting blir gjort i riktig rekkefølge! Før det kommer et forbud mot utslipp av kloakk må det være på plass et utbygd og fungerende nettverk av sugestasjoner for båtseptik. For å få et fungerende nettverk av sugestasjoner må dette opprettes på lokalt foreningsnivå. Det må opprettes en statlig støtteordning, minst på lik linje med støtten svenske båtforeninger får (LOVA-støtte til miljøfremmende tiltak). I Sverige får ideelle foreninger opptil 90% støtte av totale investeringer til miljøfremmende tiltak.
OBU ser det som en selvfølge at norske ideelle foreninger skal ha samme muligheten som i Sverige!
Norske myndigheter har nylig gitt tillatelse til en drastisk økning av utslipp av nitrogen i Oslofjorden fra Chemring i indre Oslofjord. Hvilke krav er det her stilt til bedriften for avbøtende tiltak? Hvorfor skal fritidsbåtflåten få forbud når det blir gitt tillatelser til utslipp som langt overgår hva fritidsbåtflåten forurenser!
Sarpsborg Kommune har søkt om utslipp av urenset kloakk til Glomma i 7 uker i slutten av 2025. I søknaden går det fram at på grunn av fortynningseffekten relatert til vannføringen i Glomma, vil det ikke bli merkbar belastning på miljøet.
I forhold til en gjennomsnittsberegning av totalt utslipp av kloakk i perioden fra nevnte søknad, vil det ta hele Oslofjordens flåte av fritidsbåter 14,5 år å forurense like mye som Sarpsborg Kommune vil gjøre på 7 uker.
I denne sammenheng bør også nevnes at Sarpsborg Kommune hadde tilsvarende utslipp i 2012 og 2017!
Ordføreren i Hvaler Kommune ble intervjuet i gjestehavna på Skjærhalden i Distriktsnyhetene på TV. Hun ble spurt om hvordan Hvaler Kommune ønsket at båtfolket skulle forholde seg til Nasjonalparken og tømming av båtseptik. Hun svarte langt til havs, eller aller helst skulle de benytte sugestasjonen i gjestehavnen. Kameraet sveipet ut på brygga der sugestasjonen var, hvor det sto en stor plakat – «UTE AV DRIFT».
Dette er et eksempel på et ikke fungerende system, noe vi til stadighet hører båtfolket opplever. Trøsten kan være at på østsiden av fjorden er det bare å gå opp i Glomma og slippe «godsakene» der, for iflg. Sarpsborg Kommune belaster dette ikke miljøet!
Båtfolket er opptatt av, og ønsker å bidra til å redde miljøet i Oslofjorden. OBU vil derfor oppfordre Sjøfartsdirektoratet og Klima- og Miljøverndirektoratet å gjøre de riktige tingene!
Glem i første omgang den begrensede forurensingen som septik fra fritidsbåtflåten representerer, og sett inn tiltak der det vil få en reell effekt på miljøet i Oslofjorden. Det bør opprettes en statlig støtteordning til miljøfremmende tiltak for frivillige organisasjoner. Da vil de få den økonomiske muligheten å investere i miljøfremmende tiltak. Først når støtteordningen er på plass kan det settes en tidsfrist for et forbud mot å slippe septik i sjøen.
Tor Erik Andreassen
Leder